Deniz börülcesi ile ilk tanışmam 10 yaşlarımda oldu. Annem ile Urla kemik
hastahanesinin içindeki lojmanlarda yaşayan bir akrabamıza gitmiştik, öğle
saatleri idi ve yemek olarak menüde ’kuru köfte - deniz börülcesi’ ikilisi
vardı. O kadar beğenmiştim ki ondan sonra annem her pazara gittiğinde bana deniz
börülcesi almasını ister oldum. Sanırım o zamanlar İzmir pazarlarında yoktu ya
da anneme işi çok gelmiş olabilir :) çünkü uzun yıllar sonra tekrar buldum
sevgili börülcemi.
Ben ilk kuru köfte ile yedim ya, hala balığa çok yakışmasına rağmen ben kuru
köfte ikilisini daha çok seviyorum...İşi çok gibi görünür ama aslında
hazırlaması kolaydır. Kanada’da bulamadığım için Türkiye’de her pazara çıkışımda
mutlaka alıyorum. Faydası çok, zararı yok mutlaka deneyin derim...
Malzemeler:
- Deniz börülcesi
- Sızma zeytinyağı
- Limon
- Sarımsak
İstediğiniz miktardaki deniz börülcesinin çamurlu olan kök kısımlarını kesip attıktan sonra çok iyi yıkayıp iyice kumlarından arındırın. Kaynar suya atın ve 15 dakika kadar - ara sıra üzerlerine delikli kepçe ile bastırarak- kaynatın. Haşlandıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için, soğuk sudan geçirin.
Börülcelerin içinde sert dalları vardır, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımlarını elinizle sıyırarak, sert dal kısımlarından ayırın. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu üzerine gezdirin. Deniz börülcesi tuzlu olduğundan, ayrıca tuz eklemeyin.
Bir de zeytinyağlı sos yerine sarımsaklı süzme yoğurt ile de karıştırabilirseniz. Her iki türlü de çok güzel oluyor.
Afiyet olsun.
11 yorum:
bende izmirli bir arkadaşımdan öğrenmiştim...bayılırız ailecek....köfte sevilen bir lezzet olunca yanında da güzel olmuştur eminim....bizde balık dahil herşeyin yanına çıkarıyoruz....çıkarıyoruz diyorum çünkü bu mevsimde haşlayıp ayıklayıp buzluğa atıyorum....
sizin salatanızda nefis görünor..hele de deniz manzarası ile de süper gitmiş....ellerinize sağlık
ben ya hiç yememişim daha önce ya da güzel yapılmışına denk gelmemişim sanırım.
geçtiğimiz hafta Datça Aktur'da arkadaşımla aldık köylü pazarından. Yanında da hatta kabak çiçeği alıp kızarttık.
yazarken bile ağzımın suyu akıyor, bu kadar mı lezzetli olur bir salata!
ama bizim buralarda satılmıyor ki:((
artık egeye geldikçe yiyoruz...
biraz zahmetli ama güzel
ellerine sağlık
sevgiler
okaadar çok seviyor,
okadar çok yapıyorum kii
hayret hiç yayınlamadıklarım arasında !!
ellerine sağlık rengi nefis..
merhaba blogunuza ilk defa girmeme rağmen saatlerdir çıkamadım . çok güzel bir blog ve çok güzel yemekler benimde çok yeni bir blogum var ziyaretiniz çok önemli benim için http://cafelondon.blogspot.com/
Bulmusken bolca ye ve depola Arnavut Cigerim..bizsiz bizsiz:))Ellerine saglik..Milton dan sizlere kocamann sevgiler:)
Sarımsaklı yoğurt ile de çok güzel oluyor. Tavsiye ederim. Ellerinize sağlık.
galiba deneme vakti geldi ,o kadar güzel anlatmışsın...ellerine sağılık.
ellerine sağlık canım
nefis bir lezzet ve görüntü ben de yaptım henüz yayınlama fırsatım olmadı sizlere afiyetler olsun..
Bu arada sorduğun soruya gelince aynen canım bu köftenin diğer adıda milas köftesi veya düğün köftesi
şimdiden kolay gelsin beğeneceğine eminim ama kesinlikle yemişsindir Bodrum da da çok sık yapılır :)
Sevgili Yildiz, tesekkur ediyorum. En kisa zamanda deneyecegim...
Sevgiler.
Yorum Gönder