Yaz tatilimde Türkiye’ye gittiğimizde bir ilki gerçekleştirip tüm akrabalar
bir restorana gittik. Alsancak’ta deniz kenarında eski bir evi restore edip
restorana dönüştürmüşler ve çok da güzel olmuş. Hem atmosfer hem de yemekler
harikaydı. Mezeler icinde , ekşili etli kuru patlıcan dolması vardı. Ben o güne
kadar etli dolmaya ekşi koymazdım ama artık koyar oldum. Gerçekten çok yakışıyor
denemenizi tavsiye ederim.
Bu yaz Türkiye’den bir de dolma taşı aldım (dolmanın toprak güveç tadıyla
hem de dağılmadan pişmesini sağlıyor) taşıması eşime kaldı. Bavulda yer
kalmadığından sırt çantasında taşımış ve her dolma piştiğinde bu bana
hatırlatılıyor ama bence değdi :)
Şimdi gelelim tarifimize;
Malzemeler: (4-6 kişilik)
- 15 adet küçük boy kurutulmuş biber
- 200 gr yaprak
- 750 gr kıyma
21 büyük boy soğan (yanlışlıkla 2 büyük boy soğan yazmışım, 1 büyük boy yeterli olacaktır).- 1 büyük domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Maydonoz
- 1/2 su bardağı pirinç
- 2 çay kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı sumaklı su (tane sumakları kaynar suda 15 dakika bekletin, süzün).
Tencerenin dibine:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
- Karıştırma kabında; Kıymayı, çok ince yemeklik doğranmış soğanları, rendelenmiş domatesi , salçaları yıkanmış süzülmüş pirinci ,yıkanmış ince doğranmış maydonozu, tuzu ve baharatları iyice yoğurun. 1/2 su bardağı sumaklı suyu da ilave edip bir kenara alın.
- Bu dolma içini yaprak, kabak, patlıcan, biber ya da domates için kullanabilirsiniz. Hatta patates dolması bile duydum ama ben henüz denemedim...
- Kurutulmuş biberleri 20 dakika kadar haşlayın, süzün. Taze yaprakları kaynar suya batırıp çıkarın, salamura ise birkaç kez suda yıkayıp, hatta biraz da suda bekletip tuzunu iyice akıttıktan sonra haşlayın.
- Yaprakları sarın, biberleri doldurun.
- Bir tencerede tereyağı ile salçayı biraz kavurun, üzerine dolmaları dizin. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için üzerlerine pişirme taşı ya da bir tabak koyup, dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kaynayana kadar harlı ateste, sonra kısık ateşte pişirin. Suyu azalırsa kaynar su ilave edin.
- Piştikten sonra 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Yoğurtla yada sade sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
10 yorum:
Adanada biz patlıcan ve kabak dolmasını ekşili yaparız,yaprak sarmasınıda taşsız pişirmeyiz..Lezzeti bir başkadır..Hatta kabağı sarmısakla ve ekşiyle avcarlarız,arzu ederseniz blogumdan bakabilirsiniz,çok nefis oluyor..sevgiler...nurlumutfakta.blogspot.com
Gayette guzel gozukuyor ellerine saglik diyorumda galiba yapmasi senden yemesi bizden olacak birdahakine haber verde gelelim:))))
Hayirli aksamlar canim ellerine emklerine saglik afiyetler olsun .
Nurcan hanim, kabagi sarimsak ve eksiyle avcarlariz demissiniz. Avcarlamak acaba icini-disini ovmak mi demek? Ben de kabak dolmasi yaparken icini pul biber ve tuzla ovarim biraz. Blogunuzu hemen ziyaret ediyorum, harika bir fikir bence de.
Sevgili Dostbahcesi buyur ne zaman istersen, beklerim. Kurutulmus biberlerden hala var birkac pisirimlik.
Tatlilar Gulcan'a da guzel yorumu icin tesekkurler...
Sevgili Asuman hanımcığım, değerli yorumuna burada cevap yazmak istedim zaten çok sık yorum bırakamasamda abonesi olduğum bloglardan birisiniz bunu dememe gerek yok.bloğumda da yazdığım gibi sorun var ama bir türlü çözüm bulamadık. Googlee' dan değil de Mozilla Firefox dan arama yapın birde.. ekşili dolmayı ben de yıllar önce Adanalı akrabalarımdan öğrenmiştim gerçektende çok nefis bir lezzet oluyor eşinizin taşıdığı taşa gülmedim değil eee biraz hanımların böyle isteklerine de bu lezzetler için katlanmaları gerekirdeğil mi?güzel paylaşımlarda buluşmak üzere esenkalın..
Dolmalar, sarmalar vazgeçilmezlerimdendir. Harika tarifleriniz için teşekkürler!
Yakında 4 görümcem ve eşleri yemeğe gelecekler. Hepsi harika yemek yapar. Ben ise mutfakta hiç iyi değilimdir. Bu tarifi yapacağım ve herkes aşırtacağım. Özellikle de eşimi :)
Çok teşekkürler...
Sevgilerimle...
Harika yemek yapan 4 gorumce ve esleriii ! Vallahi ne diyeyim sizin yerinize ben bile heyecanlandim. Kolay gelsin diyorum, umarim tariflerimin size faydasi olur. Sonuctan beni de haberdar edin lutfen :)
Sevgiler,
Asuman
I just added your web page to my bookmarks. I enjoy reading your posts. Thank you!
Dolma taşını bende yeni kemeraltından aldım,henüz kullanmadım.Eminim güveç kapak , yemeğin lezzetine lezzet katmıştır. Dolmalar süper gözüküyor,elinize sağlık.
Yorum Gönder