Asma yapraklarını pet şişede, 1 yıl kadar tazeliğini koruyarak
saklayabilirsiniz. Nasıl mı ? Çok kolay, gerekenler; taze asma yaprağı, küçük boy
pet şişe ve oklava, tabii biraz da sabır. Bir de benim gibi bu isi sizin için
yapacak bir ablanız varsa, daha ne istersiniz ki ?
Sağolsun ablam yıllar önce bu yöntemi bulmus ve biz bu gurbet ellerde onun
sayesinde Izmir’imin taze asma yaprağını yiyebiliyoruz. Her Türkiye dönüşümde
bavulumda mutlaka birkaç şişe asma yaprağı bulunur (aman aramızda kalsın:) Her gümrükten geçişte de
yüreğim hoplamaz değil ama kesinlikle değer. Tek derdim yakalanırsam adamlara bu
yaprakları nasıl açıklayacağım:) Eh "dolmades" deriz, anlarlar nasıl olsa...
- Tercihen küçük boy pet şişesini yıkayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Şişenin ve yaprakların tamamen kuru olması çok önemli aksi takdirde yapraklarınız çürür.
- 5-6 adet yaprağı (yıkanmamış olacak) üst üste koyup rulo yapın ve tüm yaprakları şişenin içine, oklava yardımı ile şişe tamamen dolana kadar (hava almaması için mümkün olduğunca sıkıştırarak) doldurun.
- Kapağını sıkıca kapatıp, kullanacağınız zamana kadar kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
- Kullanacağınız zaman önce kapağını açın, gazın çıkması ile havaya yayılan mis gibi taze yaprak kokusunu içinize çekin ve yaprakları kolay çıkarabilmek için şişenin üzerini kesin.
- Sonra sudan geçirin ve kaynar suda 1 dakika kadar haşlayın.
- Bundan sonrası artık size kalmış ister etli, ister zeytinyağlı sarıp, afiyetle yiyin...
8 yorum:
Yaprağı hep salamura koyardım,bunu deneyeceğim,teşekkürler.İzlemedeyim:))Sevgiler:)
afiyet olsun canimcim keske burda olsanda beraber yapsak opuldun
Yaa bayiliyorum sizin tariflerinize ve bu guzel onerilerinize. Iyi ki varsiniz...
Sevgiler.
teyzem köydeki asmadan böyle taze taze toplar, minicik minicik.
aynı yöntemle ben de getirir, sonra hüpletirim :)
hiçyaprağı böyle kullanmamıştım.bu sene böyle deneyeceğim.teşekürler.eline sağlık.:) Unutmadan biz de Seyristanbul.com bloğumuzda Twitter hakkında faydalı bilgiler paylaştık. Bize de bekleriz.
bu akımı babaannem başlattı sanıyordum...sonralarda aklın yolu bir heryerde görmeye başladım...hem salamura gibi tuz fazlasıda olmuyor...ellerinize sağlık
mtlaka bende deneyeceğim.EŞŞUKLER GÜZEL PAYLAŞIMLAR İÇİN.Sizi takibe alıyorum.benım bloguma da beklerım
taze asma yaprağı bulamayanlar tuzsuz dogal olarak www.tazeyaprak.com adresinden. satılabilir paylaşmak istedim teşekkürler...
Yorum Gönder