Beni takip eden dostlarım bilirler, mümkün olduğunca kızartmalardan kaçmaya çalışırım, alternatif olarak fırında kızartırım vs. Ancak bazı tarifler varki kızartmadan olmazsa olmaz. İşte çiğbörek de onlardan biri. Neyse ara sıra eminim kızartmaya da ihtiyacımız vardır diyerek kendimizi avutalım ve bu harika böreği fazla suçluluk duymadan tadını çıkararak yiyelim :)
Püf noktaları:
- Çiğböreğin harcı biraz sulu olursa daha lezzetli olur, yerken suyu akan çiğbörek makbuldür derler. Bunun için, iç malzemesini hazırlarken, harcına yarım çay bardağı kadar su ilave edin (kıymayı sulandırmak ayrıca, kızarırken kıymaların içinde topak olmasını da önler).
- Kızartmadan önce (unların yağda yanmaması için) silkeleyerek üzerlerindeki fazla unları dökün.
- Böreklerin kızarırken çok yağ emmemesi ve güzel kabarması için, bol ve kızgın yağda kızartın. Kızartırken bir taraftan da bir kaşık yardımı ile üzerlerine tavadaki kızgın yağdan atarsanız, çok daha güzel kabaracaktır.
- İçine harç koyup kapattıktan sonra, fazla bekletmeden kızartın.
- Hamurun kenarlarını kestiğinizde çıkan ince hamurları da kızartırsanız, nefis kıtır hamurlar elde etmiş olursunuz. Benim çocukken sabırsızlıkla beklediğim andı “kıtırların“ kızartılıp masaya getirilişi :)
MALZEMELER: (4 kişilik)
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Aldığı kadar su
- 250 gr. kıyma
- 1 büyük boy soğan (rendelenmiş)
- Maydanoz (ince kıyılmış)
- Karabiber,
- Deniz tuzu
- 1/2 çay bardağı su
- 4-5 su bardağı sıvıyağ
- Derin bir kaba unu eleyin. Üzerine tuz ilave edip elinizle unu ve tuzu iyice karıştırın (tuzun hertarafa eşit dağılması için). Yavas yavas suyu ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Üzerini örterek,15 dakika kadar dinlendirin.
- Hamur dinlenirken kıymayı bir kaba alın, üzerine 1 adet soğanı rendeleyin. İnce doğranmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve 1/2 çay bardağı suyu ilave edip karıştırarak "suluca olan" iç harcını hazırlayın.
- Hazırladığınız hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp, hafif unlanmış tezgahta hepsini, yaklaşık 20 cm çapında açın.
- Hazırladığınız harcı, açtığınız hamurun yarısına ince bir tabaka şeklinde sürün.
- Hamurun harçsız kısmını, harçlı kısmının üzerine kapatın ve harcın suyunun kızarırken yağa akmaması için, yarım daire şeklindeki hamurunuzun ucunu küçük bir tabak ya da kesme rulosu ile kesin (alttaki resme bknz)
- Derin bir tencerede sıvıyağı iyice kızdırın ve hazırladığınız çiğ börekleri, "fazla unlarını silkeleyerek" kızgın yağda, üzerlerine bir kaşık yardımı ile tavadaki kızgın yağdan atarak (güzel kabarması için) her iki tarafını hafif pembeleşinceye kadar kızartın.
- Fazla yağını emmesi için, kağıt havlu üzerine çıkartın.
Vee tercihen bir bardak köpüklü ayran ile afiyetle yeyin.
9 yorum:
of nefis bir goruntu 35 yil onceye gittim rahmetli halacim cok guzel yapardi birde tirtikli bakir sahan kapagiyla keserdi sen hatirlamassin herhalde ellerine saglik cok opuyorum
olmek uzereyim, bu tarif nasil yani, ne zaman yapilacak nasil yenilecek offff:)
Ahh, bilmez miyim?
Eşim çok sever çiğ böreği, o da kızartılmadan olmuyor işte. Çoğunlukla özel günlerde eşlere özel hediyeler alınır ya, bense özel hediye almak yerine çiğ börek veya pastırmalı birşeyler yaparım onu mutlu etmek için.
Ellerine sağlık canım.
Çok severim çiğ böreği ve dediğin gibi kızartma yapmak gerekir onu tadı ordadır:)
Tirtikli bakir sahan kapagini hayal meyal hatirliyorum ben. Bir de, halamin lokma dokusu hic gitmez gozumun onunden. Hepsi nur icinde yatsin....
Eskişehir de yemiştim,çok güzeldi...
ama kızartmadan kaçınıyorum:)
eline sağlık...
offf bayılıyorum şu çiğ böreğe birde arasına mercimek köfte koyarak yerseniz çok gzüel oluyor uydurdum oldu :)) elinize sağlık
arnavut bir yengemiz var, nefis yapar bunu.
gerçi şimdilerde teyzem de ilerletmiş işi o da çok güzel beceriyor.
bana da böyle ekran başında yalanıp telefonla teyzeme miyavlama düşüyor :)
merhaba, tariflerinizden birkaçını yaptım hepsi güzel oldu. Çiğ böreği 15 gün yapabilirmiyim diye düşündükten sonra bugün yaptım.. çok güzel oldu.. Eşim hayatında ilk defa ev yapımı çiğ börek yedi. sayenizde.. Ellerinize sağlık
selamlar Birnur
Yorum Gönder