Pabucaki tipik bir “Akdeniz“ yemeği. İsmine bakarak tam bir “ biz mi Yunanlılardan aldık, yoksa onlar mı bizden aldı?“ dedirtecek bir tarif :) “aki“ kesinlikle Yunanca’dan, “pabuç“ da Farsça’dan dilimize gecmiş, sözlük anlamı "koncu olmayan ayakkabı".
Şurası bir gerçek ki yediğinizde, kimin önce kesfettigini düşünmeden “iyiki birileri keşfetmiş“ dedirtecek bir tarif...
Bu tarifi, patlıcanları közlemek yerine, ortadan kestikten sonra tuzlu kaynar suya atıp haşlayarak da yapabilirsiniz. Ben iki versiyonunu da denedim. Közlenmiş olanı bana göre, çok daha nefis.
Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler: 4 kişilik
- 2 adet orta boy patlıcan
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar ya da mozzerella peyniri
- 1 adet yumurta
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 adet küçük boy domates
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1/2 limon suyu
- Biraz un
- Deniz tuzu, karabiber
Hazırlanışı:
- Patlıcanları ortadan ikiye kesip, kesik yerleri alta gelecek şekilde, folyoyla kaplanmış bir tepsiye yerleştirin.
- Fırınınızın üst rafında, ısı üstten gelecek şekilde (gril) 25-30 dakika kadar közleyin.
- Közlenmiş patlıcanların etli kısmını bir kaşık yardımıyla süzgüye boşaltın ve üzerine kararmaması icin hemen, önceden hazırladığınız 1/2 limonun suyunu gezdirin. Bu arada içini çıkarırken, patlıcan çanaklarını yırtmamaya dikkat edin.
- Bir tencereye yağı ve küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyip, soğanlar şeffaflaşana kadar pişirin.
- Suyu iyice süzülmüş olan iç patlıcanları ilave edip, bir süre kavurun.
- Küp küp doğradığınız, çekirdeklerini temizlediğiniz domatesleri ekleyin ve suyunu çektirin.
- Ocağın altını kapattıktan sonra peyniri, tuzu, şekeri ve karabiberi de ekleyip, karıştırın .
- Ilk sıcaklığı çıktıktan sonra 1 adet yumurtayı da, malzemeye ekleyin. İyice karıştırıp patlıcanların içlerine doldurun.
- En son olarak üzerlerine biraz un serpiştirin ve 400 F/205C ısıttığınız fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Sıcak servis yapın.
5 yorum:
Tam bir Ege yemeği nefis görünüyor eline emeklerine sağlık. İzmirden sevgiler...
güzel bir meze çeşidiymiş.ellerine saglık.
HARİKA BİR YEMEK OLMUŞ,PATLICANI ÇOK SEVERİM BENDE HELEKİ BEŞAMEL SOSLU OLURSA HIMMMMM
Canım ellerine sağlık her zamanki gib
harika bir lezzet ve sunum olmuş sev
giler...
Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..
Yorum Gönder