2 Haziran 2010 Çarşamba

Arnavut ciğeri Tarifi




3 hafta önce anneciğim için İzmir’e gittiğimde, ailemizin hayattaki son Arnavutu canım halamla tarifimi gözden geçirdik ve tam puan aldım. Şimdi gönül rahatlığı ile sizlerle paylaşıyorum.

Yumuşak ve lezzetli bir ciğer için püf noktaları:
  1. Ciğerin mutlaka zarını ve sinirlerini temizleyin ve zarını soymadan önce yıkayın. Zarını soyduktan sonra yıkarsanız sertleşir.
  2. Kızgın ve bol yağda kızartın.
  3. Tuzunu, kızarttıktan sonra serpin.
  4. Ciğeri sertleştiren nedenlerden biri de fazla kızartmaktır. 1-1,5 dakikadan fazla kızartmayın.
  5. Ciğerin lezzetini arttırmak için, kızartma yağından birkac kaşık başka tavaya alıp, içine kırmızı tozbiber ekleyin, yakmadan karıştırın ve kızarmış ciğerin üzerine gezdirin.
MALZEMELER:
  • 500 gr. koyun ya da dana karaciğeri
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 2 baş soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2-3 büyük boy patates (küp küp dogranıp, tuzlu suda bekletilecek)
  • Kızartmak icin mısırözü yağı
  • Tuz
HAZIRLANIŞI:
  • Ciğeri, zarını soymadan önce iyice yıkayın. Zarını soyun, sinirli kısımlarını çıkarın, findıktan biraz irice parçalara doğrayın.
  • Büyükçe bir kabın içine koyun, üzerine 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber ve 1/2 su bardağı unu serpip iyice karıştırın. 15-20 dakika kadar dinlendirin.
  • Ciğer dinlenirken, patatesleri küp küp doğrayıp tuzlu suya atın.
  • Piyazlık doğrayıp, tuzla ovduğunuz soğanları yıkayıp suyunu süzün.
  • Temizleyip ince kıydığınız maydanoz ve soğanı karıştırıp sumağını, biraz zeytinyağını ve limonunu ekleyip, bir kenarda bekletin.
  • Küp küp doğrayıp tuzlu suda beklettiginiz patateslerin suyunu süzdürüp, iyice kurulayın.
  • Ciğerleri, üzerlerindeki fazla unun ve tozbiberin dökülmesi için bir süzgüye alıp silkeleyin.
  • İyice kızmıs olan yağda önce patatesleri kızartın. Sonra da ciğerleri karıştırarak yaklaşık 1 dakika pişirdikten sonra, delikli kepçe yardımıyla yağını süzüp, servis tabağına alın.
  • Ciğeri kızarttıktan sonra, üzerine biraz tuz serpin. Tavadaki yağdan birkac kasık bir cezveye alın, üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber koyun. Ateşte iyice karıştırdıktan sonra, biberli yağı ciğerin üzerine gezdirip, dökün.
  • Ciğeri, patatesi ve soğanı, servis tabağına yan yana koyup, sıcak ya da soğuk servis yapın.
  • Arzu ederseniz üzerine acı pul biber ve kekik de serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım bayılırım Arnavut Ciğerine el
lerine sağlık.KUcak dolusu sevgiler

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ah şu kolestrolüm olmasa o kadar da çok seviyorumki arnavut ciğerini .Elinize sağlık.Annenizde nur içinde yatsın.İzmirden sevgiler...

Murat T. dedi ki...

Tarifinizden etkilendim, Püf noktalarıyla birlikte mükemmel bir arnavut ciğerini hedeflediğiniz belli. Birçok tarif okuduktan sonra sizinki bana bu yemeği tekrar deneme cesareti verdi. Çünkü ben de çok iyi bir Arnavut ciğerinin hayalini kurmaktayım. Pişirme süresinin kısa tutulması hakkındaki uyarınızı okuyunca işte aradığım tarif dedim. Tuzu sonradan koymanız da, soğanlara yaptığınız muamele de çok yerinde. Benim aklımda sadece birkaç nokta takılı kaldı:
- Acı kırmızı toz biber mi kullanıyorsunuz merak ettim. Yoksa tatlı mı?
- Normalde kızartmaları yağa atmadan önce son anda unlarım, un fazla yapışıp topaklaşmasın diye. Ciğeri unda bekletmek acaba daha kalın bir un tabakası sağlamak için midir?
Her neyse, bunlar keyfe keder sorular. Gördüğüm en güzel Arnavut ciğeri tarifi için çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Murat bey,
Guzel yorumunuz icin tesekkurler.Ben un ile birlikte karistirdigim kirmizi toz biberi tatli, daha sonra uzerine yag ile birlikte karistirip doktugum toz biberi de aci kullaniyorum. Sordugunuz icin tesekkurler, hemen bu detayi da ekleyeyim.
Unu ekledikten sonra, neden bir sure bekletiyorsunuz? sorusunun yaniti da; cunku halamlar ve babaannem de oyle yapiyordu olacak...Dediginiz gibi belki daha kalinca bir tabaka olusturmak icin olabilir ama kesinlikle un topaklasmiyor, gonul rahatligi ile deneyebilirsiniz. Yanliz yaga atmadan once suzgude unu iyice elemeyi ihmal etmeyin.
Umarim yardimci olabilmisimdir ve hayalini kurdugunuz lezzeti yakalayabilirsiniz.

Sevgiler,
Asuman

Murat T. dedi ki...

Asuman Hanım,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ben de bu dediklerinizi uygulayacağım.
Size ve bu güzel tariflerini bizlere aktardığınız aile büyüklerinize sevgiler.