30 Ekim 2010 Cumartesi

BİZİM EVİN CADILARI







Geçen sene kabağı oymuştum, be sene boyadım. Senede bir, “cadılar bayramı“ sayesinde bana eğlence çıkıyor :) Bu sene yine komsularda harika dekorasyonlar var, bakalım yarın ne kostümler göreceğiz...




28 Ekim 2010 Perşembe

HAYALET ÇORBA



Bu hayalet tostlu, kremalı domates çorbasını, çocuklarımız o soğukta kapı kapı dolaşıp yastık kılıfı dolusu şeker toplamadan önce servis edelim ki, bari birazcık midelerine avuç avuç şekerlerden önce sıcak ve faydalı bir şeyler girsin :)
Tarifi bir zamanlar Los Angeles Times’da görüp çok şirin bulmuş ve bir yerlere kayıt etmiştim. Paylaşma zamanı gelmiş...
Çorbayı, Halloween gecesi hazırlamak isteyenler olabilir diye erken yayınlıyorum. Bu seneki cadı kabağımı ve bizim evin cadısını pazar günü yayınlamayı düşünüyorum. Beni izlemeye devam :)
 
MALZEMELER:
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ ya da tereyağ
  • 1 küçük boy soğan
  • 2 havuç
  • 2 sap kereviz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 (28-ounce) konserve domates yada 4-5 büyük boy rendelenmiş taze domates
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 4 dilim beyaz tost ekmeği
  • 4 dilim kaşar ya da mozzerella peyniri (Gruyere, Cheddar, Jack ya da Swiss de olabilir)
  • 12 adet karabiber tanesi ( hayaletin gözleri ve ağzı için)
  • 1/2 su bardağı krema ya da süt
  • Deniz tuzu ve karabiber

 HAZIRLANIŞI:
  • Büyük boy bir tencerede yağı ısıtıp irice doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını 5 dakika kavurun. Sarımsakları ekleyip 1 dakika da onlarla kavurun. Domatesi ilave edin ve 10 dakika daha ara sıra karıştırarak pişirin. En son 3 su bardağı tavuk suyunu ekleyip tencerenin kapağını yarı açık bırakıp sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Çorba pişerken eğer kalıbınız varsa kalıpla, yoksa bir bıçak ya da makas ile ekmeklerinizi hayalet şeklinde kesin, peynirleri de aynı şekilde kesin. Önce fırında ekmekleri biraz kızartın, sonra da üzerlerine peyniri koyup peynir eriyene kadar tekrar fırına sürün. Fırından çıkınca karabiber tanelerini göz ve ağız olarak yerleştirin.
  • Bu arada pişmiş olan çorbanızı püre haline getirin, sütü ilave edin. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra sevimli hayaletçiklerini üzerine yerleştirip servis yapın.
Afiyet olsun.


25 Ekim 2010 Pazartesi

TAVUKLU KABAK KARNIYARIK



 
Türkiye’de et fiyatlarının başını alıp gittiği şu günlerde ete alternatif, tavuk ile hazırlanmış bir “tavuklu, kabaklı karnıyarık“ tarifi ile geldim bugün :)
Farklı bir tat aradığınızda denemenizi tavsiye ederim. Lezzetli ve çok hafif. Ben şekillerini ve rengini beğendiğim için beyaz kabak ( white zucchini ) kullandım ama herhangi küçük boy kabak ile yapabilirsiniz.




Ben yarısını üzeri peynirli, yarısını da peynirsiz hazırladım.

MALZEMELER: ( 4-6 kişilik )
  • 4-6 adet küçük boy kabak
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü
  • 2-3 büyük diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ( 1 kaşığı iç malzemeye, 1 kaşığı da sosuna konulacak)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Karabiber
  • Deniz tuzu
ÜZERİNE:

  • Kaşar peyniri rendesi (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI:
  • Öncelikle kabakları güzelce yıkayıp, patlıcan karnıyarıkta olduğu gibi alacalı soyun. Ortalarını boylamasına kesin.
  • Fırın tepsisine dizin, her tarafına fırça ile zeytinyağı sürüp, fırınınızın üstten ikinci rafında, ısıyı üstten vererek ara sıra çevirerek kızartın.
  • Kabaklar kızarırken, 2 yemek kaşığı sıvıyağı bir tencerede ısıtın ve mümkün olduğunca küçük küplere doğradığınız tavukları renkleri değişene kadar pişirin. İnce doğranmış sarımsağı ekleyip, 1 dakika kadar karıştırın. En son 1 yemek kaşığı salçayı ve baharatları da ekleyip salçanın kokusu gidene kadar kavurun. 1 çay bardağı kadar kaynar su ekleyip, tuzunu da ilave edin ve bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  • Kabakların kesmiş olduğunuz açıklığına iç malzemeyi eşit paylaştırın.
  • İç malzemeyi pişirdiğiniz tencereye 2 su bardağı kadar su, kalan 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve biraz da tuz ekleyerek kaynatın. Bu karışımı kabakların kenarından tepsiye döküp önceden 450F- 230 C ye ısıtılmış fırının orta rafında, 15 dakika kadar pişirin.
  • Eğer üzerlerine peynir koyacaksanız pişmesine 5 dakika kala peynirini ilave edin.

 Afiyet olsun. 



21 Ekim 2010 Perşembe

Nohut Salatası



MALZEMELER: ( 4 kişilik )
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 adet domates - küp küp doğranmış
  • 1 adet kırmızı biber - küp küp doğranmış
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1/2 limonun suyu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Maydonoz
  • Taze nane
  • Dereotu
  • Yeşil soğan
  • Deniz tuzu

HAZIRLANIŞI:
  • Nohutu ayıklayıp, akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirererek haşlayın.
  • Zeytinyağını, sirkeyi, limon suyunu, tuzu ve sumağı çırparak sos haline getirin, bu karışımı henüz sıcak olan nohutla karıştırın.
  • Kasenin kapağını kapatıp, ara sıra karıştırarak servis saatine kadar bu sos içinde bekletin.
  • Servis yapmadan hemen önce, ince kıyılmış yesillikler, küp küp doğranmıs biber ve domates ile karıştırın.
Afiyet olsun. 


18 Ekim 2010 Pazartesi

Keçi Peynirli ve Kurutulmuş Domatesli Atıştırmalık




Atıştırın, açlığınızı yatıştırın :) Cay ya da yemek davetlerinizde, sofraya oturmadan önce, davete gidiyoruz diye sabahtan beri fazla birsey yememiş olan dostlara, bir bardak şarap eşliğinde sunabileceğimiz hafif, lezzetli ve bir-iki dakikada hazırlayabileceğimiz bir atıştırmalık...

Kurutulmuş domatesleri, tercihen 1 gece önceden marine edin. Ben domatesleri Türkiye’den almıştım ve paketin üzerindeki tarife göre hazırladım. Sizlere de aynen yazıyorum. Bu tarif, 250 gr. lık domates kurusu için verilmiş, ben kullanacağım miktarda domatesi sosluyorum, kalanını buzdolabı torbasına koyup buzdolabının “peynir“ çekmecesinde saklıyorum.

DOMATES KURUSU SOSU

Domates kurusu  -  250gr.
Karabiber             - 1/2 tatlı kaşığı
Acı toz biber        -  1/2 tatlı kaşığı
Pul biber              -  1/2 tatlı kaşığı
Kimyon                 -  1/2 tatlı kaşığı
Kekik                     -  1 tatlı kaşığı
Köri                       -  1/2 tatlı kaşığı ( ben kullanmıyorum)
Muskat rendesi    -  çok az
Zeytinyağ              - 1 su bardağı
Sarımsak              - 3 diş

Kuru domatesler yıkanıp, 15-20 dakika kaynar suda bekletilir, süzülür. Yukarıda yazılı baharatlar ve zeytinyağı ile karıştırılıp en az 1 gün buzdolabında bekletilir.

Sade keçi peynirini servis tabağına yayın, üzerine hazırladığınız kuru domatesleri istediğiniz büyüklükte kesip koyun ve yanında istediğiniz çeşit kraker ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Not: Domatesler bittikten sonra kalan zeytinyağını, salatalarınızda kullanabilirsiniz. Nefis bir tadı ve kokusu oluyor.



14 Ekim 2010 Perşembe

Çay daveti




Arkadaşlarımızla bizde beraber olduğumuz, bir pazar akşamüstünden kareler...





Ispanak ve beyaz peynirli poğaçalar






Havuçlu kek


11 Ekim 2010 Pazartesi

Yeşil zeytin salatası



Tüm yapmanız gereken; bütün malzemeyi karıştırıp, sonra da afiyetle yemek...

MALZEMELER: (4 kişilik)
  • 1,5 su bardağı kırmızı biberli yeşil zeytin
  • 1/4 su bardağı -iri kırılmış- ceviz
  • 4-5 adet taze soğan
  • Kurutulmuş domates (kaynar suda 5 dakika bekletip, ince kesin)
  • Maydanoz, dereotu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi ya da 1/2 limon suyu
  • Sızma zeytinyağı
HAZIRLANMASI:

  • Zeytinleri, maydanozu,dereotunu, taze soğanı, kuru domatesi ve sarımsağı ince kıyın. Hepsini karıştırıp servis tabağına alın. Nar ekşisini ve zeytinyağını döküp, gerekiyorsa biraz tuzla tatlandırın.

 Afiyet olsun.

10 Ekim 2010 Pazar

Sebzeli omlet


Pratik yemek tarifi ya da hafta sonu doyurucu bir kahvaltılık arıyorsanız, iyi bir seçim...

MALZEMELER: ( 2 kişilik)
  • 1 adet salçalık kırmızı biber
  • 1 adet -tercihen acı- yeşil sivri biber
  • 3-4 adet taze soğan
  • 5-6 adet kültür mantarı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt ya da krema
  • Dilimlenmis herhangi bir peynir ( ben jalapeno'lu havarti peyniri kullandım)
  • Maydanoz, dereotu
  • Deniz tuzu, karabiber, pulbiber
HAZIRLANIŞI:
  • Taze soğanları, maydanoz ve dereotunu temizleyip ince kıyın. Salçalık biberi  küp şeklinde doğrayın, mantarları ince dilimleyin. Tuz, karabiber ve pulbiberi bir kasede harmanlayın.
  • Tavada 1 yemek kaşığı yağı ısıtın. Kırmızı ve yeşil biberi, taze soğanı hafif öldürün, mantarları ilave edip hepsini kavurun. En son baharatlarını, maydanoz ve dereotunu da ekleyip, altını kapatın.
  • Küçük boy teflon tavada, zeytinyağı ısıtın. Bir kasede 1 çorba kaşığı süt ve biraz tuz ile 1 yumurtayı çırpın. Teflona döküp 1 yüzünü pişirip, ters çevirin. Diğer yüzünü pişirirken, sebzelerinizin yarısını ve peyniri ilave edip, kapak şeklinde kapatın. Servis tabağına alıp, aynı işlemi ikinci yumurta için de uygulayın.

Sebzeli omletiniz hazır, afiyet olsun.

4 Ekim 2010 Pazartesi

TAVUKLU SİRON / ZİRON



İnternette yaptığım araştırmanın sonucuna göre siron; Karadeniz yöresine ait bir yemek. Orijinali, süt ve su ile hazırlanan bildiğimiz klasik hamurun, saç üzerinde pişirilip, rulo şeklinde sarılıp, 2 parmak eninde kesilip, fırında kurutulması ile elde ediliyor.
Hatta bu yufkalar çarsıda kesilmiş hazır bile satılıyormuş. Benim  siron yufkası bulma şansım olmadığı için, hazır yufka kullandım.
Siron'un tavuklusu, patateslisi, kıymalısı ve hatta sadesi yapılıyor, benim favorim tavuklu olanı. Sadesi çay sofralarına çok yakışıyor. Sarımsaklı yoğurdun içine biraz da mayonez eklendiğinde, lezzeti daha da artıyor.

   MALZEMELER: 
  • 3 adet yufka
  • 2 adet tavuk budu ya da göğsü
  • 1 adet soğan
  • Birkaç dal maydanoz
  • Tane karabiber
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağı
  • Pul biber
  • Deniz tuzu
HAZIRLANISI:
  • Öncelikle, 2 adet tavuk budunu 1 adet bütün soğan, birkaç dal maydanoz, tane karabiber ve biraz tuz ekleyerek haşlayın.
  • Tavuklar haşlanırken, 3 adet yufkayı ayrı ayrı, önce ikiye katlayın, sonra uçlarından başlayarak rulo yapıp cok sıkı olmayacak bir şekilde sarın. 2 parmak genişliğinde kesin. Hafif yağlanmış fırın tepsisine yanyana dizin (alttaki resme bknz).
  • Önceden ısıtılmış 400 F / 200C fırında hafifçe kızartın.
  • Haşlanan tavuk etlerini didikleyin. Sıcak tavuk suyunu, fırından çıkarttığınız yufkaların üzerine , üzerlerini 1 parmak geçecek kadar dökün, didiklenmiş  tavuk etlerini ilave edin. Üzerine başka bir tepsi kapatıp, altı kapatılmış ama sıcak olan fırına sürün ve suyunu çekmesini bekleyin.
  • Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış pul biberli (tercihen acı) tereyağ dökerek, sıcak servis edin.

Afiyet olsun.